Borak-borak

Pengguna shoutbox ini dinasihatkan menggunakan 'Nickname' sendiri. Hormati 'Privacy' dan 'Nickname' rakan lain. Harap kerjasama.
Free chat widget @ ShoutMix Limited to 60 posts/hour.

Siri tajaan Kopi Aik Cheong ini merupakan episod pertama kepada "Bila Mountain Biker Memasak".

Jika anda membaca blog ini, seharusnya 90% dari anda sudah punya basikal. Kalau tidak, apahal korang buat kat sini? Tidak kiralah apa cap & harga basikal, anda punya alasan sendiri untuk membeli & menghabiskan duit untuknya tak cukup2.

Ada orang beli basikal utk kayuh supaya mampu mengempiskan perut walau akhirnya terpaksa akur, ianya sia2 sahaja. Perut tetap single pack! Ada yang beli basikal utk terjun tiruk beberapa kaki sambil mematahkan tulang sendiri dengan harapan mendapat gentian titanium supaya lebih 'bling'. Ada yg beli basikal paling ringan di dunia utk pusing steroid hill 10 kali dan berasa hebat melakukannya walaupun tidak layak utk ke Olimpik! Ada juga yang membeli basikal utk cuba2 kayuh dan lompat kecil2lan sekadar menguji ketahanan lutut sendiri menghadapi luka2 ringan yg memedihkan. Akhirnya mereka mula menggunakan pad (pad adalah aksesori kaum hawa ketika masa tuuttt...).

Tapi itu semua trend lama yg sudah usang. Kini ada cara baru utk berbasikal supaya lebih bermakna, iaitu sebagai "Pemanas Badan Sebelum Memasak"!

AMARAN! Jika cara baru ini bukan utk anda kerana anda minat trend sebelum ini, sila tutup blog ini sekarang. Anda mungkin akan muntah atau rasa menyampah melihatnya. Amaran sudah kuberikan.

Destinasi Memasak Tanjung Malim

Tiada yg lebih nikmat utk melakukannya selain di Tanjung Malim. Tanjung Malim punya sungai yg panjang & best. Best utk mempraktikkan cara yg hebat menjunjung basikal & dapur masak melaluinya.



















Singletrack Babi Betul!

Dulu laluan ini adalah exit, tapi sudah di tukar kepada laluan masuk. Kenapa babi betul? Sebab memang babi betul! Banyak tanah berlubang di sodok hidung babi yg terbuka itu utk mencari cacing. Ada juga kejadian rider berkayuh sambil diiringi anak babi di sebelahnya.







Nak jadi cerita, elok aku keluar dari track ini bersama chef AO, seekor babi sebesar guni beras telah 'sprint' melintasi jalan. Berhabuk laluan itu seperti baru dilanggar downhiller macam dalam video DH di pinkbike.com! Babi Betul! Padahal seberang laluan tu ada bukit, bermakna babi itu sprint & climb bukit itu dgn jayanya. HEBAT!!!







Junjunglah Basikal Dengan Gaya Tersendiri

Kau orang lihat gambar dibawah. Ini teknik menjunjung yg lazim dilakukan oleh rider All Mountain di Eropah. Kini telah dipraktikkan dengan jayanya di Tanjung Malim. Buat macam ini lebih stabil utk melalui arus asmara. Tapi jangan tonggeng kebelakang, boleh hanyut sekali dengan basikal.



Sekarang tengoklah berbagai2 teknik lain yg biasa dilakukan di Malaysia. Ia berbeza mengikut saiz/berat basikal & tinggi rendah, tebal nipis rider. Lu pikirlah sendiri.











TIPS: Tidak kira berapa berat basikal anda, jika terdapat jurugambar mengambil gambar, senyumlah. Anda akan nampak seperti org kuat secara automatik!

Aksi Lompat & Luka2 Ringan

Tidak sah jika tiada kegiatan ini walaupun itu trend dulu2 namun masih popular hingga kini. Kenapa buat begini? Utk ambil gambar & nampak macho! Tiada yg lebih macho dari gambar bersama basikal dengan kedua2 roda berada di udara! Juga tiada yg lebih macho selain bergambar sambil menunjukkan luka2 darah kerana nampak lebih jantan dari lelaki. Berita buruknya, aku tersalah setting kamera aku (flash tarak, muka rider jadi hitam hehehe) & termiss byk aksi.









Bersantai, Basuh Baju & Kasut Sebelum Memasak

Setelah berkayuh & berlakon di dua sungai, satu bonggol lompatan & 3 jarak kayuhan, akhirnya sampailah di destinasi memasak. Kayuh tidak seberapa, baru 3km. Tapi biarlah lepak seperti baru habis race. Minyak mahal utk sampai ke sini, layan puas2 sambil selanjutnya melakukan persiapan pra-memasak! Saksikan juga aksi2 ala "LOST" para peserta.





























Seterusnya Episod 2 - "Resepi & cara memasak dengan betul kelolaan Chef AO" akan muncul sebentar lagi. Jika tidak muncul, sila tunggu sebentar lagi. Begitulah seterusnya sehingga muncul.
This entry was posted on 9:53:00 AM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: